Kaza Takip Rehberi

KAZA ANINDA NE YAPMALIYIM ?
 

A)  Çevre güvenliği

Trafik kazası yaptığınızda ilk yapmanız gereken araç çalışmıyorsa bile kontağını kapatmaktır. Kaza bölgesini ve kazaya karışan araçları hızlı bir şekilde kontrol ederek herhangi bir yaralanma ya da yakıt sızıntısı varsa tespit edilmelidir. Herhangi bir yaralanma ya da can kaybı, yakıt sızıntısı, yangın, durumlarında  mutlaka 112 Acil Servis hattı aranmalıdır. Sağlık ekibi gelene kadar ilkyardım belgesi olanlar hariç, hiç kimse yaralılara ilkyardım konusunda müdahalede bulunamaz. 

Acil ve hayati durumların kontrolünü yaptıktan sonra başka kazaya sebep olmamak için kaza yerinde güvenlik önlemleri alınmalıdır. Her araçta bulunması zorunlu olan ışıklı işaret cihazları ya da reflektör, yansıtıcı gibi araçlar, trafiğin akışına uygun olarak olay şehir içinde gerçekleştiyse kazadan 30 metre, şehir dışında gerçekleştiyse kazadan 100 metre uzağa yerleştirilmelidir.

B) Maddi Hasarlı Kazalarda Yapılması Gerekenler  

Kazada herhangi bir yaralanma ya da ölüm gibi bir durum söz konusu değilse kaza Maddi Hasarlı Trafik Kazası statüsüne girer. Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait olması, kamu kurumlarına ait eşyada (bariyer, trafik ışık, işaret vb.) zarar meydana gelmesi durumlarında muhakkak  trafik zabıtası çağırılmalı ve zabıt tutulması sağlanmalıdır. Bu nedenle kamu araç şoförleri, kolluk kuvvetlerinin zabtı tutulana kadar olay yerini terk etmemelidir. 

Kazaya karışan araçların hiçbiri kamu aracı değilse ve kamuya ait bir eşyaya zarar verme söz konusu değilse, sürücüler kendi aralarında Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı doldurmalıdır. Bu tutanak sigorta işlemleri için önemlidir ve kazaya karışan sürücüler tarafından ayrı ayrı doldurulur. Tutanak yazıldıktan sonra kazaya karışan sürücülerin imzası olmalıdır. Ayrıca trafik kazasının çeşitli açılardan fotoğrafları ve video kaydının olması da oldukça önemlidir.

Kaza tespit tutanağının tutulmasına engel olan durumlar arasında;

  • Kazaya karışan araç sürücüsünün ehliyeti olmaması ya da sahip olduğu ehliyetin kullandığı araç için yetersiz olması,
  • Kazaya karışan sürücünün 18 yaşından küçük olması,
  • Kazaya karışan sürücünün alkollü olması ya da akli dengesinin yerinde olmaması,
  • Kazaya karışan aracın resmi plakaya sahip olması,
  • Kaza sırasında trafik tabelası, trafik ışığı ve bariyer gibi kamu mallarına zarar gelmesi,
  • Kazaya karışan araçların trafik sigortasına sahip olmaması,
  • Trafik kazasında ölüm veya yaralanma gibi durumların olması yer alır.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı doldurulamadığı durumlarda yapılması gerekenler ise aşağıda sıralanmıştır;

  1. Kaza mahallindeki araçların konumu değiştirilmeden trafik polisi aranarak kaza zaptı tutturulmalıdır.  Aynı zamanda trafik polisi tarafından kaza yapan araç sürücülerine alkol testi uygulanarak rapor hazırlanmalıdır.
  2. Kaza yapılan bölge jandarma sınırları içindeyse, kaza yerine en yakın jandarma karakoluna haber verilmeli ve sürücülerin ifadesi alınarak görgü tespit tutanağı tutulmalıdır.
  3. Kazaya karışan araçların trafik poliçesinin, ruhsatlarının ve sürücü ehliyetlerinin fotokopileri alınmalıdır.

Kazaya Karışanlardan Biri Olay Yerinden Kaçtıysa Yapılması Gerekenler :

Kazaya karışanlardan birinin olay yerinden kaçması durumu genelde iki şekilde meydana gelir. Birincisi trafikte seyir halindeyken bir sürücü aracınıza çarpıp olay yerinden uzaklaşır. İkincisi ise aracınıza park halindeyken biri çarpıp kaçabilir. Her iki trafik kazasında da şikâyetçi olmak için çarpıp kaçan aracın plakasını öğrenmek işinizi kolaylaştırır. Karşı tarafın ceza alabilmesi için olay yeri terk cezası yazılması gerekir. Çarpıp kaçan aracın resimlerini çekerek plakasını almaya çalışabilirsiniz. Plakasını öğrenebilirseniz emniyet birimlerine giderek sürücüyü şikâyet edebilirsiniz. Çarpan araç tespit edilemezse aracınızın hasarının karşılanmasını kaskodan talep edebilirsiniz.


Kaza sonrası, tutulan Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı sigorta şirketine iletilmelidir. Sigorta şirketi söz konusu tutanağı inceler ve Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’ne (Tramer) gönderir. Yapılan trafik kazasında kimin ne kadar suçlu olduğu, suçluluk yüzdeleri ve kime ne kadar ödeme yapılacağına Tramer karar verir. Kararını sigorta şirketine ileterek sürücülere uygun ödeme yapmalarını sağlar. Sigorta şirketleri Tramer tarafından verilen karara itiraz edebilir. Bu durumda Tramer bünyesinde bir kurul oluşturularak kazanın yeniden incelemesi yapılır ve kurul kaza ile ilgili son kararı verir. Verilen son karar değiştirilemez ve sigorta şirketi sürücüye belirtilen ödemeyi yapmak zorundadır.

Türkiye’de trafiğe kayıtlı tüm araçlar zorunlu olarak trafik sigortası ​yaptırmak zorundadır. Trafik kazası olasılığına karşı finansal anlamda kendinizi güvence altına almak için ferdi kaza sigortası yaptırabilirsiniz.
    

C) Üyelerimizin Kamuyar ile İrtibatı ve Yapılması Gerekenler 

Kamu aracı ile yapılan trafik kazasını, üye derhal dernek yönetimine bildirmekle yükümlüdür. 
           

Acil Kaza Hattı: 0545 526 89 27 
         

  • Olay yerini terk etmek suretiyle kolluk kuvvetlerine tutturulmayan tutanak sonrası karşı tarafta oluşan hasar bedeli, dernek tarafından karşılanamamaktadır ve bu nedenle de yönetim kurulu sorumlu gösterilemez. 
  • Kamu aracı ile yapılan kazadan sonra yardımdan faydalanabilmek için: çift taraflı ve tek taraflı kazalarda kazanın çift veya tek taraflı oluşuna  göre; iki şoförün veya tek şoförün alkol raporu, her iki aracın veya tek aracın sigorta poliçesi, ruhsat fotokopisi, kaza raporu, tutanak, kaza anı fotoğrafı, görev kağıdı, var ise tutukluluk ve gözaltı sürecini gösteren belgeleri üyeler, derneğe göndermekle sorumludur.
  • Kazadaki her iki araç da kamuya hizmet ediyor ise kurumların yürütmüş olduğu soruşturma  sonuçları ve tutanaklar dernek yönetimine ulaştırılmalıdır. 
  • Kamu ve kamuya hizmet aracı ile trafik kazası sonrası, araçta trafik kazası ile ilgili olmayan diğer onarımlar ayrı faturalandırılarak sadece kaza ile ilgili faturalar derneğe bildirilmelidir.