BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Madde 1: Bu yönetmelik, Kamu Şoförleri Kaza Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin belirlediği ilkeler ve kurallar çerçevesinde uyulması gereken sorumlulukları, disiplin hususlarını ve yetkili organları belirtmektedir.
Kapsam:
Madde 2: Kamu Şoförleri Kaza Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyelerinin tümünü kapsamaktadır.
Dayanak:
Madde 3: Dernekler Kanununun 5253 sayılı kanunundan aldığı yetkiyle dernek tüzüğüne göre disiplin esasları belirlenmektedir.
İKİNCİ BÖLÜM
Üye Olma Şartları ve Üyelik Sorumlulukları
Üye Olma Şartları
Madde 4: Fiil ehliyetine sahip, derneğin amaç ve ilkelerini benimseyen, mevzuatın öngördüğü şartları taşıyan, 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanununa bağlı olarak şoför kadrosunda çalışan tüzel kişilerin üye olma hakkı bulunmaktadır.
Dernek başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde, kabul veya red kararı şeklinde başvuru sahibine yazı ile iletilir. Üyeliğe kabul edilen her birey kimlik, ehliyet, kurum kimlik fotokopilerini derneğe ulaştırmakla yükümlüdür.
Üyelik Sorumlulukları
Kaza anında
Madde 5:
1) Kamu aracı ile yapılan trafik kazasını, üye derhal dernek yönetimine bildirmekle yükümlüdür.
2) Kamu aracı ile yapılan kazadan sonra yardımdan faydalanabilmek için: çift taraflı ve tek taraflı kazalarda kazanın çift veya tek taraflı oluşuna göre; iki şoförün veya tek şoförün alkol raporu, her iki aracın veya tek aracın sigorta poliçesi, ruhsat fotokopisi, kaza raporu, tutanak, kaza anı fotoğrafı, görev kağıdı, var ise tutukluluk ve gözaltı sürecini gösteren belgeleri üyeler, derneğe göndermekle sorumludur.
Kaza sonrasında
Madde 6:
1) Kazadaki her iki araç da kamuya hizmet ediyor ise kurumların yürütmüş olduğu soruşturma sonuçları ve tutanaklar dernek yönetimine ulaştırılmalıdır.
2) Kamu ve kamuya hizmet aracı ile trafik kazası sonrası, araçta trafik kazası ile ilgili olmayan diğer onarımlar ayrı faturalandırılarak sadece kaza ile ilgili faturalar derneğe bildirilmelidir.
3) Dernekçe maddi ve manevi olarak yapılan yardımdan sonra mahkemece lehte olmayan bir karar değişikliğine gidilmesi halinde, dernekçe yapılan maddi yardımın iadesi zorunludur.
Görev yeri değişikliği ve tayin durumlarında
Madde 7:
1) Üye, tayini çıkması durumunda derneğe yazılı bilgi vermekle yükümlüdür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Üyeliğin Feshi, Üyelikten Çıkma
Üyeliğin feshi
Madde 8:
1) Üye, emekli olması durumunda üyeliği fesih olur.
2) Kurum değişikliği ile başka göreve atanan veya görevde yükselme yoluyla başka kadroda çalışmaya başlayan üyenin üyeliği dernek yönetimi tarafından fesih edilir.
Üyelikten çıkma
Madde 9:
1) Her üye, yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir.
2) Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda, çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Disiplin Cezası Türleri ve Yetkili Organ
Yardımdan men cezası
Madde 10:
1) Alkol ve uyuşturucu madde etkisinde kaza yapan üyelerimiz, derneğin imkanlarından yararlanamaz.
2) Derneğin yardımda bulunduğu üyenin herhangi bir sebepten dolayı dernekten ayrılması, aidatlarını ödemediği(iki ay üst üste) durumunda aldığı yardım kesilir ve derneğin tüm haklarından feragat etmiş sayılır.
3) Madde 5/2' de belirtilen kaza anındaki sorumlulukların mutlaka yerine getirilmesi dernek yardımının sağlanabilmesi için şarttır. Aksi takdirde, olay yerini terk etmek suretiyle kolluk kuvvetlerine tutturulmayan tutanak sonrası karşı tarafta oluşan hasar bedeli, dernek tarafından karşılanamamaktadır ve bu nedenle de yönetim kurulu sorumlu gösterilemez.
Üyelikten ihraç cezası
Madde 11:
1) Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak.
2) Verilen görevlerden sürekli kaçınmak.
3) Yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatını altı ay içinde ödememek.
4) Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak.
5) Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak.
6) Yalan beyanda bulunduğu tespit edilen üye, üyelikten çıkarılır; almış olduğu yardım kendisinden tahsil edilir ve hakkında yasal süreç başlatılır.
Yetkili organ
Madde 12:
Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde, yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarma işlemi gerçekleştirilir. Dernekten çıkan veya çıkarılanlar , üye kayıt defterinden silinir ve dernek mal varlığında hak iddia edemezler.